Doorgaan naar hoofdcontent

Street Dreams in de Kunsthal

Street Dreams: How Hiphop Took Over Fashion neemt je mee in het ontstaan van de hiphopcultuur en de invloed die dit genre heeft gehad op de huidige mode-industrie. Van 15 juni tot en met 16 september 2019 is Street Dreams te zien in Kunsthal Rotterdam. Deze tentoonstelling is in samenwerking met het Hiphophuis en gastcurator Lee Stuart.



In the Bronx, jaren 70, is hiphop ontstaan. In de buitenwijk van New York heerste armoede onder de zwarte bevolking. Het leven op straat bestond uit discriminatie, politiegeweld en bendes. De jongens op straat droomden van luxe en rijkdom en mixten hun kleding op allerlei manieren om dit uit te stralen: luxe kleding in combinatie met sportkleding, bewerkte designerkleding of opvallende, glimmende sieraden.  Midden in deze chaos ontstond hiphop: een cultuur die draait om creativiteit en zelfexpressie. Nu, ruim 40 jaar later, is deze stijl niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Hiphopmuziek overheerst de hitlijsten en veel jongeren lopen rond in deze kledingstijl. De tentoonstelling neemt ons mee in de evolutie van hiphop.

Tijdlijn
De tentoonstelling is verdeeld in 4 gedeeltes. Allereerst loop je naar binnen in een donkere ruimte waar een video-loop afspeelt op een groot scherm. Het kon zomaar een videoclip zijn van een hiphop-artiest. De video is in één take opgenomen en laat zien hoe hiphop in de loop der jaren is geëvolueerd. Vanuit een langzaam rijdend busje wordt de West-Kruiskade gefilmd. De stoep is de catwalk waarop je mensen gekleed in hiphopstijl voorbij ziet komen, met muzieknummers die aansluiten bij de desbetreffende periode die gepresenteerd wordt. 

Hiphop in de kunst
Wanneer je de eerste ruimte verlaat, kom je in ‘The Gallery’ terecht. Hier hangen onder andere foto’s van hiphop-iconen door fotografen Janette Beckman, Dana Lixenberg en Jamal Shabazz. Ook laat de tentoonstelling beeldende kunst zien: een werk wat opvalt in de zaal, is Saint Amelie, een glas-in-loodwerk van Kehinde Wiley. Deze kunstenaar maakt alternatieve versies van klassieke kunstwerken. In zijn versies staat de zwarte man centraal.
Naast de portretten van hiphoppers die zoveel mogelijk status en rijkdom willen uitstralen, hangen ook foto’s van bewoners van getto’s. Ook op deze foto’s is de hiphopcultuur duidelijk aanwezig. De jongeren worden beïnvloed door de kledingstijl en de hiphopmuziek wordt andersom weer beïnvloed door het leven in een achterstandswijk.

The Masters
In de volgende ruimte vertellen mode-iconen April Walker, Angelo Baque, David Fischer, Guillaume Philbert en Edson Sabajo hun eigen verhalen over wat zij voor de hiphop fashion hebben betekend. De Amsterdamse Edson Sabajo is bijvoorbeeld eigenaar en oprichter van de bekende sneakerwinkel Patta. Zo vertellen al deze personen hun succesverhalen, maar ook over de bijgehorende tegenslagen.

Verwachting tentoonstelling
Ik had verwacht dat de tentoonstelling meer om mode en muziek zou draaien. Het verraste mij dus zeker dat er beeldende kunst te zien was. De foto's van de achterstandwijken vond ik ook erg sterk.
Verder raad ik zeker aan om echt alle informatie te lezen, want dat maakt de tentoonstelling veel waardevoller. Ik ben namelijk totaal niet thuis in hiphop- zowel de mode als de muziek- dus zonder achtergrondinformatie was er erg veel aan mij voorbij gegaan. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Maria Nila Colour Refresh

Maria Nila is een Zweedse fabrikant, die haarverzorgende producten maakt van 100% veganistische ingrediënten. Deze producten zijn overigens ook vrij van parabenen en sulfaten. Ik zag dit merk steeds vaker voorbij komen, en het toeval wilde dat mijn haar wel weer aan een opfrisbeurt toe was. Goed excuus om weer eens een nieuw merk uit te proberen. Mijn eigen haar is momenteel blond gehighlight, en ondertussen was de kleur alweer redelijk warm geworden. Ik heb de Maria Nila Colour Refresh besteld, een voedend haarmasker met (al ontwikkelde) kleurpigmenten. Afhankelijk van de inwerktijd, kan je deze gebruiken om je kleur op te frissen en/of tijdelijk een nieuwe kleur toevoegen. Deze kleur moet ongeveer 5-10 wasbeurten houden. Om de kleur verder bij te houden, besloot ik de Sheer Silver conditioner er ook maar gelijk bij te bestellen. De Colour Refresh laat je 3-10 minuten intrekken op gewassen, handdoekdroog haar. Ik heb het zelf 15 minuten laten zitten... Het ruikt erg lekke

Knippen en scheren, alleen voor heren

Na veel wikken en wegen besloot ik om na mijn kappersopleiding een compleet andere richting op te gaan. Ik wilde mijzelf verdiepen in redactiewerk en journalistiek. Nu, ruim anderhalf jaar na de start van mijn studie, kom ik toch weer terug in de kapperswereld. Op 11 januari is het eerste TOPHAIR Magazine van dit jaar uitgekomen (een kappersvakblad), met als thema 'Heren'. Ik ben op pad gegaan om een barberreportage te schrijven over Classics Barbershop Jeroen. Het artikel is geplaatst in het magazine, wat betekent dat dit het allereerste artikel van mij is dat is gepubliceerd in een tijdschrift! Ik ben erg enthousiast en trots, en ga hard aan het werk om in de toekomst meer artikelen te schrijven. Lees het artikel hier of abonneer je op TOPHAIR Magazine om maandelijks zo'n 100 pagina's aan vakkennis en inspiratie te ontvangen!

Het grote Tinder-avontuur

Na een periode vrijgezel te zijn, kreeg ik ongevraagd advies van een vriendin. “Moet je eens Tinder downloaden, heb ik ook gedaan en daar krijg je hele leuke dates van!” Eerst was ik er erg sceptisch over, maar uiteindelijk dacht ik: ‘Ach, wat heb ik te verliezen?’ Zo gezegd, zo gedaan. Op een woensdagavond had ik na schooltijd afgesproken met Stan, een 24-jarige student uit Rotterdam. Ik liep samen met Babette, een vriendin uit mijn klas, de school uit. “Ik durf niet, zal ik gewoon naar huis gaan?” Klaagde ik tegen Babette. “Nee joh,” stelde Babette mij gerust, “het komt allemaal goed!” Dus daar scheidden onze wegen. Babette naar huis, en ik naar een tot op heden onbekende Tinder-vreemdeling. Toen ik Stan in het vizier kreeg, leek hij tot mijn grote opluchting op zijn foto’s. “Ha, ik geloof dat jij Laura bent!” Zei hij vrolijk. “Ja,” antwoordde ik. “Ik geloof het ook.” Toen begonnen we om 4 uur ’s middags aan twee enorme pinten bij de Irish Pub. Twee uur later kregen we toch w